Afbeelding bij Over Ingrid

Over Ingrid

Ingrid Dekker ('67) voert al bijna drie decennia haar eigen praktijk voor Natuurgeneeskunde met een specialisatie in Energetische therapie. EMDR en opstellingen op het gebied van ziekte en gezondheid zijn hier in de loop der tijd aan toegevoegd. Ze is inmiddels de derde generatie genezers in de vrouwenlijn van haar familie.

Haar werkzame leven begon vanuit een ander perspectief, in de jaren negentig van de vorige eeuw begon ze haar loopbaan als leidinggevende bij de politie. Ze doorliep de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn en ging werken als politie-inspecteur in de Haagse Schilderswijk. Die kennis en werkervaring hebben een belangrijke basis gelegd voor haar mensbeeld en de bril waardoor ze kijkt naar menselijk gedrag, de invloed van trauma, ziekte, ongelukken en gezondheid, de dynamiek van slachtoffer/dader relaties, het uitoefenen van macht en agressie en het toepassen van geweld. Alleen het uniform was niet zo haar ding. 

Het was ook in die tijd dat ze voor het eerst bewust met genezende energie in aanraking kwam. Ze merkte dat wanneer ze bij haar dochtertje van net een jaar oud dat geboren was met een nare chronische ziekte haar handen op haar buikje legde, er iets dat niet zichtbaar was gebeurde met energie. Door haar handen en gedachten te leiden naar de pijn van haar dochter ging er een energie stromen en gebeurde er 'iets' waardoor de kleine weer opknapte of in een diepe slaap viel. Dat maakte haar zo nieuwsgierig dat ze meer te weten wilde komen over deze vorm van genezende energie en verder is gaan onderzoeken. Om deze energiestromen beter te leren kennen, onder controle te krijgen en toe te kunnen passen in een therapeut-client relatie volgde ze de 4-jarige Hbo-opleiding tot - zoals het nu wordt genoemd -  energetisch therapeut aan het Johan Borgman College in Utrecht, het huidige Instituut CAM. Haar stage bracht ze door in de praktijk van Hans Nieuwenhuis in Arnhem die haar de fijne kneepjes van het vak leerde. 

Als mens en therapeut valt Ingrid op door haar nuchterheid, ze staat stevig met beide benen op de grond en houdt niet van zweverigheid. Ze kan goed luisteren zonder een oordeel te vellen en verstaat de kunst om achter de dingen te kijken, te horen wat niet gezegd wordt en te zien wat niet zichtbaar is. Hierdoor kan ze je dit desgevraagd terug geven en precies datgene benoemen waar je je niet bewust van bent, zodat je er zelf verder mee kunt.

Het is haar wens om een brug te slaan tussen de reguliere gezondheidszorg en complementaire geneeswijzen. In haar visie is het een normale zaak dat er in elke plaats in ons land naast het reguliere zorgaanbod van huisarts, fysiotherapeut en GGZ ook in voldoende mate therapeuten beschikbaar zijn in het complementaire vakgebied, zoals energetisch therapeuten, acupuncturisten, orthomoleculair therapeuten en homeopaten. ‘Op iedere hoek van de straat een CAM-therapeut beschikbaar’, is haar motto. Om hier verder vorm en inhoud aan te geven heeft ze tijdens haar studie Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de bekendheid van huisartsen in de regio Gelderland-midden met complementaire geneeswijzen en de redenen van hen om al dan niet door te verwijzen naar een CAM-praktijk. Naast haar praktijkvoering werkte Ingrid enkele jaren samen met huisarts Jose van Ditmarsch in huisartsenpraktijk HHH in Huizen en in Wageningen in de groepspraktijk De Kolk.

Naast bestuurskundige is Ingrid ook bedrijfskundige voor de zorg, ze studeerde in 2018 af aan de Erasmus Universiteit de Master of Health Business Administration (MhBA). Tijdens deze studie ontdekte Ingrid dat er veel onbenutte mogelijkheden zijn op het gebied van de samenwerking tussen reguliere en complementaire zorgverleners. Een voorbeeld hiervan is het gegeven dat veel cliënten die in behandeling zijn bij de GGZ, ook een complementair therapeut bezoeken. De onderlinge informatie uitwisseling is al stukken beter dan decennia geleden, maar zeker nog voor verbetering vatbaar. 

Het mooie aan het vak van energetisch therapeut is voor Ingrid dat ze niet alleen voortborduurt op de oude kennis en ervaring van de vrouwen met genezende krachten in de generaties voor haar. Ook kan ze er op deze wijze er een steentje aan bijdragen om zonder medicatie clienten beter in hun vel te laten zitten, hen meer inzicht kan bieden in hun vragen omtrent ziekte en gezondheid en hen kan begeleiden met een opstelling naar een helende beweging en een gezonde respons.